Veronica Hejdelind om vÄr tids urbana pionjÀrer: "Precis som pionjÀren Laura Ingalls i Lilla huset pÄ prÀrien lever de lÄngt ifrÄn matvaruaffÀrer, skolor, vÄrdcentral och kollektivtrafikanslutning."

Byggnation, Aiming & Urban Pioneer – tre begrepp i tiden.

Claes Caldenby, Annica Kvint och Veronica Hejdelind presenterar Byggnation, Aiming och Urban Pioneer som tre begrepp i tiden.

Byggnation
Byggnation Ă€r förvisso inget nytt ord, men desto mer jargong. Terminologicentrum, tidigare Tekniska nomenklaturcentralen (TNC), skriver att det tillhör ”allmĂ€nsprĂ„ket” och inte hör hemma i ”vĂ„rdat facksprĂ„k”. Ordet har varit uppe för diskussion pĂ„ TNC flera gĂ„nger sedan 1949 och ”avrĂ„ddes för första gĂ„ngen i facksprĂ„kliga sammanhang 1966”. FrĂ„gan Ă€r om det ens hör hemma i vardagssprĂ„ket. Byggnation kan betyda bĂ„de bygge som process och byggnad som produkt, tvĂ„ ord som Ă€r sĂ„vĂ€l kortare som precisare. SprĂ„kligt Ă€r det en skvader, en latinsk Ă€ndelse pĂ„ en germansk stam. Kort sagt ett onödigt ord som vi försöker hĂ„lla borta frĂ„n Arkitekturs spalter. Fast nu slapp det förstĂ„s in, förhoppningsvis för sista gĂ„ngen.
C.C

Aiming
Swedish Design Moves Ă€r en plattform initierad av den svenska regeringen. Med mĂ„let att öka det internationella intresset för svensk arkitektur, design och mode turnerar, inom ramen för initiativet, inte minst utstĂ€llningen med den tragiskt tidstypiska titeln Aiming for Democratic Architecture. För vad betyder aiming? Jo, ”sikta mot”, ”leta efter”. Kanske ska man lĂ€sa utstĂ€llningstiteln som en temperaturmĂ€tare pĂ„ det politiska lĂ€get i landet? Leta efter demokratisk arkitektur – en utstĂ€llning med obestĂ€mda hĂ€lsningar frĂ„n landet som just nu ocksĂ„ till exempel ”letar efter” en bostadspolitik?
A.K

Urban Pioneer
I slutet av 1900-talet var den urbane pionjÀren en konstnÀr som flyttade in i övergivna industrilokaler i nedgÄngna innerstadsomrÄden för att Ätnjuta lÄg hyra, högt i tak och toleranta grannar. VÄr tids urbana pionjÀrer slÄr ned sina bopÄlar i lÄgexploaterad vildmark, ett slags urban frontier. Precis som pionjÀren Laura Ingalls i Lilla huset pÄ prÀrien lever de lÄngt ifrÄn matvaruaffÀrer, skolor, vÄrdcentral och kollektivtrafikanslutning. Lika trÄngbodda, men i nybyggda bostÀder av lÀgre kvalitet och högt skuldsatta, förvÀntas de precis som tidigare pionjÀrer med sin blotta nÀrvaro bidra till stadsutveckling och vÀrdeökning pÄ fastigheter. Dags att lasta vagnen och dra?
V.H

Annons: