”Formmässigt är det upprepningar som gäller”

Igår startade årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair i Älvsjö. Arkitektur bad Ingrid Sommar om en lägesrapport och fick en önskan om passion tillbaka.

”Passion”, sa Jonas Bohlin i Arkitekturs senaste nummer om möbel- och inredningsarkitektens drivkraft. Detsamma underströk han igår vid ett scensamtal på öppningsdagen av Stockholm Furniture & Light Fair. Men passion är just vad som saknas i merparten av utbudet vid denna möbelmässa. Formmässigt är det i stället upprepningar i välkända fotspår som gäller. Symtomatiskt att annars förträffliga Offecct använde sin ytterst välbesökta presslunch främst till att presentera en lång rad toppformgivare, inte årets möbelnyheter.

Samtidigt finns ändå framtidskänsla. Fler designhögskolor än någonsin presenterar möbler som utförts tillsammans med etablerade företag. Bland ljuspunkterna Beckmans samarbeten med Johanson Design, Gärsnäs och Massproductions. Liksom hela gänget från KTH-workshopen ”Arkitekter bygger en stol”, arrangerad av studentdrivna näringslivsgruppen Arkipelago, som skapar broar till branschen. Även Malmstensprogrammet vid Linköpings universitet presenterar en kollektion – och redovisar processer för tillverkning – ihop med Swedese. Blicken framåt understryks av att Greenhouse fått stora, luftiga lokaler. Medan Victoriahallen gjorts om till softad lobby för både diskussioner och lyxmat, behagfullt inredd av Luca Nichetto.