Malin Zimm. Foto: Thomas Zaar.

”Att göra tidskrift är otroligt berikande”

Ny chefredaktör på tidskriften Arkitektur blir från och med den 1 december Malin Zimm. Malin Zimm är doktor i arkitektur och kommer närmast från tjänsten som omvärldsanalytiker på White. 

Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb som chefredaktör på Arkitektur?
– Jag ser fram emot känslan att hålla i ett nytt nummer av tidskriften, lukta på pappret och i handen känna tyngden av allt det som många fantastiska människor arbetat med; från passionen i varje presenterat projekt till kunskapen bakom varje penna och styrkan i alla bilder. Och sedan få göra det igen, och igen. Att göra tidskrift är en otroligt berikande och kunskapstät laginsats och ett sätt att befinna sig mitt i samhällsutvecklingen.

Vad fick dig att börja intressera dig för arkitektur?
– Som arkitekt är det inte konstigt att vara intresserad av ALLT, och dessutom vara omgiven av människor som också är intresserade av nästan allt. Med utgångspunkt i denna nyfikenhet och bredd ingår också att fokusera, gestalta idéer och förhoppningsvis i slutändan bidra till genomtänkta livsmiljöer. Kan det bli bättre?

Vad, inom arkitekturområdet, tycker du att vi borde diskutera mera?
– Inom arkitekturområdet bör vi diskutera den byggda miljöns och professionens utveckling och framtid, men för att göra det måste vi också gå utanför det egna området. Kanske bör vi fråga oss vilka som verkar befinna sig längst ifrån arkitekturämnet och hitta sätt att stärka relationerna till just dem?

Vad (inom området) tycker du att det pratas för mycket om?
– Vi har ibland svårt att bryta det enskilda arkitekturobjektets ensamhet – ibland blir berättelsen begränsad till fantastisk arkitektur, men skildrad som solitär, utan människor, utan grannar och samhörighet. Jag vill se mer av byggnader i sina sammanhang, visa att de inte är ensamma utan att de är älskade och använda. Sedan tror jag att det är just när man tycker att det pratas alltför mycket om något som förmågan att hitta nya vinklar kommer in. Det är just då man får träna sig att gå djupare i frågan eller analysera fenomenet från ett annat perspektiv.

Vilka utmaningar står framtidens arkitekter för?
– Samma utmaningar som alla människor: att leva och verka i konsekvenserna av klimatförändringarna. För att minimera listan över ”saker vi får ångra” behöver arkitekter fortsätta utveckla känslan för befintliga kvaliteter och tänka cirkulärt, tillämpa återbruk och återvinning och minimera energiåtgång – inte minst vara beredd på att det bästa kan vara att göra så lite som möjligt, och ta så lite resurser som möjligt i anspråk. Slösa med idéer istället!

Vilka egenskaper skulle du säga är mest kännetecknande för dig som person?
– Påhittig och inte så ängslig. Jag fick en gång höra att jag var ”resourceful” – ”rådig” – den komplimangen bevarar jag i mitt sinne!