Fotografen Emma Jönsson Dysell.

”Sekunderna senare hoppade vi i poolen.”

Fotografen Emma Jönsson Dysell tycker om att prata med sina barn om hur ljus påverkar vår sinnesstämning. Till senaste numret av Arkitektur tog hon en bild på sin son, på väg nerför en vindlande trappa på ett hotell i Marissa, Sri Lanka. 

Vad var det med platsen som fick dig att vilja ta bilden?
– Hotellet vi bodde på hade massor av gångar och valv som var spännande att gå runt i. Smala mörka gångar som plötsligt ledde ut till en takterrass med fantastisk utsikt. Jag tog massor av bilder medan vi smög omkring, både för att fånga formen och ljuset men även för framtida minne av en semesterupplevelse med barnen.

Du berättar i texten till fotografiet att du älskar att ta med dig dina barn på arkitektoniska upptäckter. Vad är det som händer med dig som fotograf när du ser miljöer genom dem?
– För det första har de ju ett helt annat perspektiv från sin låga höjd och ser helt andra saker än jag själv gör. Det gör ju att mina intryck blir maxade. Ett ljusinsläpp i en annars mörk gång pockar på uppmärksamhet och leder dem in på nya upptäckter. Och genom att hålla balansen med en hand strykandes mot en vägg i en brant trappa upptäcker de ett material och en struktur som annars hade gått oss förbi. Vi pratar mycket om ljus och skuggor. Jag tycker om att ge dem förståelsen för hur olika ljus och föremål påverkar uppkomsten av exempelvis skuggor, men också hur ljuset påverkar vår sinnesstämning.

Fanns det något annat du tänkte på när du tog bilden?
– Nä, det var en ganska lättsam stund, en pojke i badbyxor på upptäcktsfärd. Sekunderna senare hoppade vi i poolen.

Emilia Strandh Holmqvist
Emilia Strandh Holmqvist är webbredaktör för tidningen Arkitektur. Hon har en bakgrund som kulturjournalist och redaktör.