Tre ord i tiden

Disciplinerad frihet råder i den täta staden, där urbaniter flyr till fickparker. I alla fall när Arkitektur tittar närmare på tre ord i tiden.

Fickpark

390 kvadrat. Så stort blev tomrummet när Stork Club, en av New Yorks mest prestigefyllda nattklubbar, stängdes och revs år 1966. På tomten skapades Payley Park, en minipark med vattenfall, några träd och bänkar. På det tätbebyggda Manhattan blev parken en välkommen rogivande, oas. I dag hyllas den rättmätigt av vallfärdande landskapsarkitekter som fickparkernas fickpark. Men när konceptet nu allt oftare dyker upp här hemma kan det vara läge att påminna om att högt exploaterade nyproducerade bostadsområden, som till exempel Hallonbergen, inte är Manhattan. Och att det är i den riktigt täta staden som fickparken bäst kommer till sin rätt, som vila från stadens höga puls. På platser där det sistnämnda saknas och det uppenbarligen finns plats för en riktig park känns däremot fickparken lika cool och härlig som en parkeringsficka för en bil.

Veronica Hejdelind

Urbaniter

Bostadsutvecklaren SSM har myntat ett eget begrepp för sin målgrupp: ”urbaniter”. Dessa utmärker sig genom att ”ta hänsyn till social interaktion” och befinner sig i en del av livet som pendlar mellan ”jobb, studier, relationer och olika bekantskaper”. Begreppet får mig att tänka på en blandning av någon som omfamnar det urbana, och något mer futuristiskt. Som kryptonit, det enda ämne som kan skada Stålmannen, eller ett exotiskt folkslag i Star Trek. Snart kan urbaniterna samlas många tillsammans vid Telefonplan där Wingårdhs på uppdrag av SSM ritat det som kan bli Skandinaviens högsta hus: det drygt 240 meter höga Tellus tower. Här, mitt i det gamla folkhemmet, kan tusentals urbaniter komma att fördelas i 1 500 smålägenheter. I sin enorma farkost kan de blicka ut över den glesa staden i norr som breder ut sig framför deras fötter.

Anders Kling

Disciplinerad frihet

Ståendes på Sergels torg i Stockholm kan man se tre tydliga delar av samhället: Bankerna åt ett håll, kontoren och butikerna åt ett annat och Kulturhuset åt ett tredje. Nu har fastighetsägarna till kontorshusen förstått värdet av kultur, som en del i att öka värdet på sina fastigheter. I hötorgsskrapan närmast torget har AMF Fastigheter upplåtit en 270 kvadratmeter stor lokal åt musikerna Silvana Imam och Beatrice Eli. F5mman är ”en kreativ hubb” för konstnärer inom musik, film, konst och queerkultur. Men enligt Dagens Nyheter (29/11 -19) är det ”ingen fritidsgård eller allmän plats. Det ska vara disciplinerad frihet”. Kulturhuset mittemot byggdes med inspiration av Cedric Prices Fun Palace, ett frihetens hus: ”Starta ett uppror eller påbörja en målning – eller luta dig bara tillbaka och se på himlen”. När frihetens kultur vandrar från det öppna Kulturhuset till de slutna kontorsfastigheterna disciplineras den.

Dan Hallemar