Folkets tillfälliga hus
I juni invigdes Fisksätra Folkets hus av SandellSandberg. I bästa läge står nu en samlande portalbyggnad – ett lyft för både skola och kulturliv, skriver Malin Zimm.
Sedan juni månad har Fisksätra vänt ett nytt ansikte mot stationen. Ett återvinningsbart Folkets hus med ett tydligt ”Sandellskt” formspråk har under våren tagit plats på parkeringen närmast kollektivtrafiken, med ett bygglov som löper på fem år. Konstruktionens metallramar går att skruva isär och innanmätets träboxar kan få nytt liv. Takfönstret ger ljus åt innanmätets två lådor, som tillsammans med den gård som bildas emellan blir tre användbara rum. Ansvarig arkitekt John Panzar beskriver gestaltningen som något som ett barn kan återge på en teckning, en folklig byggnad som bidrar till identiteten i området, och förklarar den krokiga vägen till dess tillkomst. Stena Fastigheter bad arkitekterna titta på en äldre fastighet, Villa Caprifol, som kommunen erbjudit Stena att köpa. Diskussionen lyfte snart till att omfatta hela Fisksätra och vad som behövs för att höja livskvaliteten i området. Man insåg att hela lokalsamhället skulle gynnas av en riktigt bra grundskola.
Arkitekterna hade sedan tidigare kontakt med Viktor Rydbergskolan, som de kopplade ihop med Stena och så fick man fram en framgångsrik skolaktör som var villig att driva grundskola i gamla Fisksätraskolan, som Stena köpt av kommunen. Skolan ligger på andra sidan spåren och skolverksamheten var minst sagt avsigkommen. I en byggnad avsedd för 500 elever fanns här endast 90 elever kvar, varpå kommunen hade hyrt ut lokaler till kulturaktörer. Nästa steg blev således att omlokalisera dessa verksamheter. SandellSandberg, som tidigare arbetat med stadsomvandling i Hallonbergen, betonade vikten av att tidigt befästa de kulturella verksamheterna i ett område som genomgår förändring, och se till att dessa får attraktiva centrala lägen.
Folkets hus är en riksorganisation vars historia går tillbaka till arbetarrörelsens 1930-tal och som än i dag erbjuder allmänna samlingslokaler och mötesplatser för kulturevenemang och aktiviteter (sedan 2000 under namnet Folkets hus och parker). Programmet är sedan gammalt rum för föreställningar, konserter, sammankomster, och diskussionskvällar, utövande av konst och musik, studior och kurser. Till detta skapades ett makerspace, och på sikt kanske ett kök så att fritidsgården kan rå om sina ungdomar hela kvällen. Skolbyggnaden renoveras nu och ska vara klar till höstterminen 2021. Vad som händer om fem år vet vi ännu inte, men detta Folkets hus är en pågående berättelse, en tillgång och en följetong för Fisksätra.
Malin Zimm är arkitekt och chefredaktör för Arkitektur.