Fler öppna arkitekturtävlingar
Antagligen har chanserna att bli ”upptäckt” ökat lite tack vare sociala medier och fler publiceringskanaler på nätet. Men rejset om vilka firmor som kan genomföra större projekt är fortfarande ojämlikt. Det skriver chefredaktör Julia Svensson i årets första ledare.
Fem team har valts ut till att tävla om skyskrapan +One vid Svenska mässan i Göteborg. Wingårdhs, White, Tham & Videgård, Smith Hammer Lassen och OMA + lokala Bornstein Lyckefors.
Bra team. Men alltför förutsägbara. Och endast tre av 18 personnamn i listan är kvinnor.
Arkitektur är en konkurrensutsatt verksamhet och den rent materiella faktorn spelar också roll för vilka som blir stora. Alla har inte lika stort kontaktnät. Alla har inte samma resurser. Alla har inte de kontakter som kan hjälpa dem genomföra ett första hus.
Den strategi som finns kring tävlingar i Sverige gör inte direkt arkitekturen mer jämlik. Som mindre och relativt okänd arkitekturverksamhet är det i princip omöjligt att landa ett stort projekt när det alltid är samma namn som står på listan. Detta gör den svenska arkitekturen ensidig, tråkig och förutsägbar. De stora arkitektkontoren har knappt någon konkurrens. Mycket får mer.
Samma sak gäller inom inredningsarkitekturen och möbelproduktionen, som vi belyser i det här numret. Den som privat kan bekosta en monter på Salone del Mobile i Milano har mycket större chans att få en flygande start på karriären än den som inte kan det.
I dag finns en medvetenhet om den alltför homogena rekryteringen till arkitektskolorna. Men hur ser fördelningen ut efter det – vilka har möjlighet att starta eget?
Antagligen har chanserna att bli ”upptäckt” ökat lite tack vare sociala medier och fler publiceringskanaler på nätet. Men rejset om vilka firmor som kan genomföra större projekt är fortfarande ojämlikt.
Den shortlist som den vi nu ser, där stjärnor som Tham & Videgård utgör alibit som ”litet och alternativt kontor”, upprätthåller bara status quo.
Sveriges Arkitekter måste börja förorda öppna och anonyma tävlingar mer. I dag finns alltför få chanser för mindre arkitektföretag att göra oväntad succé. Och vinna en tävling om en skyskrapa i Göteborg.