Fusklapp v. 34

Skolorna har börjat det är dags att tänka på hösten. Veckans fusklapp gör just det och lanserar: Missnöjeshösten, beach-hösten och sårbarhets-hösten.

Missnöjeshösten 2015. Hösten är över oss. Det är dags att ta tag i saker och börja vädra sitt missnöje över något mer väsentligt än vädret. Detta har Ramsbergs biblioteks vänner i Örebro tagit fasta på. Man fraktade bort tusentals böcker från det nedläggningshotade biblioteket. ”Vi har de på hemlig plats”, säger Jennifer Jennessen till SVT Örebro. De lovar att plocka fram dem den dagen det behövs. ”De här böckerna tillhör bygden”, säger hon. Att gatukonstnären Banksy just lagom till att hösten börjar har presenterar en missnöjespark, ”Dismaland – The UK’s most disappointing new visitor attraction” i Weston Super-Mare i sydvästra England känns like rimligt som att folket tömmer bibliotek i Närke. Det blir en höst full av missnöjesyttringar, men inte de där destruktiva, utan de som i sin kärna faktiskt bygger något nytt.

Strandhösten 2015. Det är skolstart. Men framtidens studenter studerar inte som dåtidens. Den stora centrala platsen i Snøhettas nya Student Learnings Centre på Ryerson University i Toronto kallas för The Beach. För tidskriften Mark förklarar arkitekten Craig Dykers nyligen att de gärna använder sig av landskap som karaktärer för de olika våningsplanen eftersom ”de är enkla för folk att förstå”. Alla kan göra associationer till strand, brant, trädgård, menar han. Att man just använder strand som karaktär på en plats för studier säger en del om synen på hur unga i dag studerar. Tillbakalutade i sacco-säckar med laptopen i knäet. Eller som Aaron Betsky formulerar i det i Mark under rubriken ”Learning by lounging”, där han använder verbet ”to lounge” när han ska beskriva hur ungdomar tar sig an platser som den här: ”They lounge and sprawl”, ”de hänger och sprider ut sig”. Under skolbänken en strand. Så nu kan skolan börja utan att semestern tar slut.

Sårbarhetshösten 2015. I veckan sammanfattades årets sommar-pratar-sommar. Det mest nedladdade var klimatexperten Johan Rockströms där han pekade på nödvändigheten i att agera nu i relation till klimatkrisen. Det gäller inte minst i miljö-toppmötet i Paris i december. Hoppfull men mycket bestämd kan man kanske säga att Rockström var. Den svenske hängmattelyssnaren ville uppenbarligen höra sanningar. Påminnelsen om människans litenhet i relation till elementen har varit flera i Sverige den senaste veckan. Först låg hela Eksjö gamla trästad i riskzonen att helt brinna upp. Till slut stannade det vid ett sorgligt nedbrunnet kvarter. Och idag brann det klassiska Elsas Anderssons konditori i Norberg ner till grunden. I Kalifornien brinner skogarna och elden tar sig hela vägen in på statens motorvägar. Brandområdet i Västmanland från förra årets storbrand har blivit en turistattraktion. Botaniker kommer för att se unika växter och andra vill bara se förödelsen. Påminnelser om vår sårbarhet som förhoppningsvis kan göra höstens klimat-toppmöten till de nödvändiga vändpunkter som Johan Rockström efterlyste.

Mer innehåll om ämnet