Från vänster syns Ylva Frid, Victoria Percovich och Malin Zimm. Foto: Gunilla Kronvall.

”Att bygga för kulturen” från Arkitekturdagarna

Lyssna på samtalet ”Att bygga för kulturen” från Arkitekturdagarna i Malmö, som inleds och modereras av Arkitekturs chefredaktör Malin Zimm. Inspelningen från Arkitekturdagarna finns HÄR, Arkitekturs samtal börjar vid 2.05.00.

Joanna Zawieja från Statens konstråd presenterar kort fyra olika projekt som breddar frågan om vad rum för kultur kan vara: Kulturhuset mitt framför näsan i Jordbro, Paviljongen i Hageby i Norrköping, verket Şaneşîn i Hässelby och det kollektiva vardagsrummet i Gula huset på Prästholmen utanför Boden.

Victoria Percovich, specialist i social hållbarhet, ser en tydlig trend att platserna och rummen för kulturens själva skapande alltmer trängs undan från stadsmiljöerna. Som exempel berättar hon om utmaningarna för kulturproducenterna i ett par olika konstnärskollektiv i Malmö, som hon har följt under en längre tid.

Ylva Frid, arkitekt och skribent, berättar bland annat om konstnärskollektivet Not Quite. De kämpar för att ta över ägandet av Fengersfors bruk i Dalsland, där de har verkat i många år, men bruket är nu ute till försäljning.

Arkitekturdagarna i Malmö på temat ”Framtidens arkitektur och framtidens arkitektroll” ägde rum 1–2 september på Form/Design Center. Arkitekturdagarna sändes live och finns nu att lyssna på via arkitekt.se och formdesigncenter.com

Redaktionen