Årets Salin-nomineringar förenar politik och estetik

Julia Svensson välkomnar satsningen på mer lågmälda projekt. 

Att Kasper Salin-juryn i år skulle välja ett antal mer lågmälda och samhällsnyttiga projekt var egentligen ganska självklart – 2016 är inte de stora gesternas år. Men än mer viktigt i sammanhanget är att vår omvärld tränger sig på från olika håll. En akut flyktingkris samtidigt som de socioekonomiska klyftorna ökar på hemmaplan. Samt ett samhällsbyggarklimat som domineras av privata vinstintressen – som inte bryr sig om att bygga långsiktigt för dem som behöver det.

Arkitektur kan verkligen göra skillnad, genom att vara en motkraft. Faktiskt sätta människornas intressen i första rummet. Det är inte alltid de mest skrikiga projekten som gör detta bäst, så det är på tiden att de mer lågmälda samhällsprojekten får vara med och tävla.

Råå Förskola. Foto: Adam Mørk.
Råå Förskola. Foto: Adam Mørk.

Råå förskola (Arkitektur nr 4/2014) av Dorte Mandrup borde ha fått priset redan 2014. Ett bra val av juryn att till sist lyfta fram detta utsökta projekt, som faktiskt har allt. Intressant form och materialitet. Rum som lyfter det pedagogiska innehållet.

Studio 1. Foto: Rasmus Norlander.
Studio 1. Foto: Rasmus Norlander.

Johannes Norlanders bostadsprojekt Studio 1 är också intressant. Husen är en del av ett nytt bostadsområde i Örgryte utanför Göteborg – som består både av köpe- och hyresbostäder. En distinkt form och noggrant valda material, som ska göra projektet hållbart genom decennierna.

Nötkärnan. Foto: Jakob Schubert, André Pihl.
Nötkärnan. Foto: Jakob Schubert, André Pihl.

I Bergsjön, en betydligt mer förfördelad del av Göteborg, har vi Nötkärnans vårdcentral av Wingårdhs. Det är det projekt som har flest rätt på samhällsbyggnadsskalan. Förutom att vara en föredömlig satsning där det oftast inte satsas, har man tagit ett parkeringsdäck i anspråk. Människor framför bilar.

Bro Galopp. Foto: Åke E:son Lindman.
Bro Galopp. Foto: Åke E:son Lindman.

Uppstickaren i sammanhanget är Gustav Appells galoppbana Bro Park. Nya hästkapplöpningsbanor hör till ovanligheten. En byggnad med en tydlig funktion som samtidigt är en folklig nöjesplats. Något som också understryks i formen – de festligt volangprydda våningsplanen à la modernistisk paviljong.

De nominerade är fyra sinsemellan olika – och egentligen inte jämförbara – projekt. Men samtliga har en tydlig estetik som understryker den samhälleliga funktionen. Den som slutligen får priset blir den byggnad som bäst lyckas förena de två.

Julia Svensson
Julia Svensson är Arkitekturs chefredaktör. Hon är också konstkritiker i Dagens Nyheter och har en bakgrund som nyhets- och kulturjournalist.

Annonser:

Annons:

Mer innehåll om ämnet